Načítání obsahu, prosím počkejte

Kočka jako odraz těžkých časů

Kočka jako odraz těžkých časů Slavný obraz jednoho z nejuznávanějších malířů světa | zdroj: Profimedia

Kočky bývají i  inspirací pro umělce. A kočku, byť poněkud děsivou, najdeme také na dvojici obrazů Pabla Picassa. Příběh, který se za ní skrývá, se týká i českých zemí.

Plátna s motivem kočky chytající a požírající ptáka Picasso namaloval na jaře 1939. Dramatický výjev odráží temnotu oněch měsíců, kdy během několika měsíců padly do rukou frankistů i Barcelona, Valencie a Madrid. Už počátkem onoho roku také zemřela Picassova matka a trudně na Picassa působila i německá okupace Čech, Moravy a Slezska.

Picasso popsané vjemy ztvárnil v podobě zvířat. Později řekl, že není ten typ umělce, který zachycuje hrůzy války "jako fotograf", ale válka se po řadu let v jeho pracích prostě projevovala.

Zmíněný první obraz ukazuje temnou kočku s divokýma, bíle vymalovanýma očima a dlouhými drápy. Ta drží ve velice výrazných zubech ptáka. Kořist se zjevně stále snaží bojovat o svobodu a zřejmě zoufale bije křídly. Ovšem je už v pasti, z níž nelze vylétnout. Pokračování pak už ilustruje smutný konec, kdy ona bestie ptáka trhá.

Nejznámější Picassův obraz spjatý s válkou je bezpochyby Guernica. Monumentální dílo zobrazuje  tragédii stejnojmenného baskického města. To  bylo během občanské války téměř úplně zničeno bombami, které spadly z letadel Francových spojenců - Německa a Itálie. Zemřely stovky lidí. Existuje však také výklad, který v Picassově díle nevidí válku ale "zobrazení" jeho blízkých.

Z dalších "válečných" Picassových děl je velice známý také obraz Márnice, který vznikl na přelomu let 1944 - 1945.  Po válce pak Picasso pro mírové kongresy namaloval také několik různých variant holubic. Poprvé tak učinil před pařížským kongresem v roce 1949.

800px-Pablo_picasso_1 I Picasso namaloval kočku | zdroj: Wikipedia.org

Zdroje:  Vlastní , www.pablopicasso.org

Nejnovější články