Načítání obsahu, prosím počkejte

Paříž pod tlakem ochránců zvířat zakázala ve městě vyjížďky na ponících

26. 8. 2023 – 10:10
0
Paříž pod tlakem ochránců zvířat zakázala ve městě vyjížďky na ponících Paříž zakázala jízdy na ponících ve svých parcích | zdroj: Profimedia

Děti by měly mít ke zvířatům zdravější vztah, prohlásili radní Paříže a pod tlakem ochránců zvířat zakázali vyjížďky na ponících pro děti v parcích francouzské metropole. Zákaz začne platit v roce 2025, až městu skončí smlouvy s firmami, které tuto atrakci provozují. 

„Model uplynulých desetiletí se vyčerpal a končí. Zvíře v něm bylo vnímáno tak trochu jako předmět a vztah k němu byl ve výsledku velmi povrchní,“ uvedl pařížský radní pro zeleň Christophe Najdovski. Radnice podle něj chce jít novou cestou, která „bude více respektovat potřeby zvířat“. Nově by se děti měly něco naučit o chování zvířat, jejich potřebách a třeba si je zkusit vyhřebelcovat, vyjmenovává Najdovski.

Zákaz dopadne na sedm parků a lesíků, které jsou ve správě města, včetně Bouloňského lesa nebo Martových polí u paty Eiffelovy věže. Na ponících naopak i po roce 2025 bude možné jezdit v Lucemburských zahradách v centru Paříže, neboť tento park patří Senátu a radnice na jeho území nemá žádné pravomoci, píše ne svém webu Radio France.

Asociace Paris animaux zoopolis (PAZ) bojuje za zákaz vyjížděk na ponících už od roku 2021. Vadí jim, že zvířata podle nich nemají čerstvou podestýlku a vodu a jsou do Paříže denně přepravována nepřiměřeně dlouho. Jejich petice za zákaz poníků v Paříži nasbírala 8400 podpisů.

Oznámení radnice podle PAZ značí pokrok ve vztahu ke zvířatům, ale nepovažují ho za dostatečný. Jako další metu si teď vytyčili svobodu pro orangutany, kteří jsou chovaní v pařížské botanické zahradě a zrušení čtyř městských farem, které jsou na území města, píše Le Parisien.

Stéphane Michaud, ředitel společnosti AnimaPoney, která nabízí vyjížďky v pařížských parcích, tuto zábavu hájí. Jeho poníci „pracují“ 150 dní v roce a bydlí ve stájích mimo město. Podle Michauda tam mají lepší podmínky, než kdyby žili trvale v metropoli, napsala agentura Reuters. „Pracuji s poníky 35 let, vím co potřebují. Mají všechno, co potřebují,“ říká Michaud.

Vyjížděk se zastávají i Pařížané, kteří si je přišli užít se svými potomky. „Co dalšího chtějí zakázat? Ježdění na koni, jízdní policii nebo chov závodních koní?“, ptá se Meryem, která vede poníky, na nichž jedou její vnoučata.

Zdroje:  ČTK

Nejnovější články