Načítání obsahu, prosím počkejte

Nipper - pejsek s gramofonem, jehož tvář zdobí miliony desek

18. 9. 2020 – 10:12
0
Nipper - pejsek s gramofonem, jehož tvář zdobí miliony desek Původní fotografie Nippera z roku 1898 | zdroj: public domain

Jedna z nejznámějších kreseb použitých v reklamě zobrazuje malého pejska, jak kouká do cylindru gramofonu. Je to ikonický výjev, který se stal součástí popkultury a který je notoricky známý po celém světě. Jaký je ale příběh této kresby a psa na ní?

Pejsek se jmenoval Nipper a narodil se v Bristolu v roce 1884. Byl křížencem, pravděpodobně foxteriéra a Jack Russell teriéra. Jeho jméno je vtípkem, nip značí anglicky "štípnout" – to proto, že jako štěně chytal návštěvy zezadu za nohy.

Když zemřel v roce 1887 jeho první majitel Mark Barraud, dostal se pejsek k jeho bratrům – Phillipu a Francisi. Francis Barraud si Nippera nechal a odstěhoval se s ním do Liverpoolu, později se jej ale ujala vdova po Markovi, V jejím domě v Kingstonu nad Temží Nipper v roce 1895 věkem uhynul. Pohřben byl v malém městském parčíku, který později zanikl kvůli stavbě banky. Vzpomínku na Nippera ale uchovává bronzová plaketa na zdi budovy, která upozorňuje, že pod bankou pejsek leží. V roce 2010 pak byla jedna místní ulička pojmenována Nipper Alley.

Detaily o Nipperově životě nemáme, snad jen že to byl oblíbený mazlíček u všech Barraudových. Vynikal zvědavostí a inteligencí a díky tomu asi vznikla i ikonická kresba. Francis Barraud byl totiž malíř, který si vydělával hlavně kreslením obdobných komerčních obrázků.

Kresba podle fotografie

Svůj nejslavnější namaloval v roce 1899, čtyři roky po Nipperově smrti. To proto, že během pobytu v Liverpoolu vznikla fotografie, na které Nipper kouká do cylindru fonografu. Barraud později vzpomínal, že tu fotku měl nějakou dobu, jednoho dne mu ale padla do oka jako dokonalá kompozice pro reklamní kresbu. "Nevím, kdy přesně se mi ten nápad objevil, ale ten výjev psa, jak kouká s inteligentním a trochu zmateným výrazem do fonografu, mi najednou přišel dokonalý.“

Původní verze s fonografem se dochovala jen na fotografii. Jde mimochodem o velmi vzácný typ Edison-Bellova fonografu, kterých bylo vyrobeno poměrně málo. Francis Barraud totiž později svou kresbu přemaloval tak, aby pejsek koukal do gramofonu – gramofony totiž začaly starší fonografy, přehrávající hudební válečky, vytlačovat z trhu a šířit se závratnou rychlostí. Vznikla tak kresba, která se stala jedním z nejznámějších popkulturních symbolů 20. století.

499px-ConcertRecordGramophone Příklad loga s Nipperem a gramofonem z roku 1910. | zdroj: commons.wikimedia.org (autor FBQ)

Barraud zprvu obraz nemohl prodat, nakonec jej za 100 liber (po přemalování fonografu na gramofon) prodal společnosti The Gramophone Company. Ta pak vytvořila své trademark logo s legendárním názvem His Master’s Voice, obvykle zkracovaným jako HMV.

Díky různým dceřiným firmám The Gramophone Company se logo rozšířilo po celém světě, později bylo spojené i s legendárním nahrávací společností EMI. Právě v kancelářích EMI pak roky visela původní Barraudova kresba (její současné umístění není jasné). Z obchodního loga se stal symbol, předmět umění a kultury. Nipper tak získal nesmrtelnost a ve svém druhém životě byl zpodobněn například i jako obří socha, vitráž, bronzová cena a podobně.

Hlavně ale jeho zvědavá tvář ozdobila miliony gramofonových desek, které pak přinášely lidem radost a pobavení. Což není úplně špatná kariéra pro jednoho malého pejska z Bristolu.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články