Načítání obsahu, prosím počkejte

Medvěd z vybombardované ukrajinské zoo našel útočiště ve Skotsku

16. 1. 2024 – 8:28
0
Medvěd z vybombardované ukrajinské zoo našel útočiště ve Skotsku Medvědí samec Borju našel útočiště ve skotské zoo | zdroj: Profimedia

Do Británie v pátek zavítal neobvyklý uprchlík před válkou na Ukrajině. Dvanáctiletý medvěd černý z ruskou armádou vybombardované zoo v Donětské oblasti našel nové útočiště v zooparku poblíž skotského Edinburghu. Hned po příjezdu si pochutnal na uvítacím jídle z okurek a melounů.

Medvědího samce Borju objevili ukrajinští vojáci, když předloni dobyli zpět město Lyman, které předtím obsadilo ruské invazní vojsko. Zvíře se nacházelo v troskách malé soukromé zoo ve zničené vesnici Jampil, jejímž jménem později medvěda překřtili. Většina ostatních zvířat byla mrtvá.

"Medvěd zázrakem přežil. Naši vojáci nevěděli, co s ním dělat, tak začali shánět záchranu," řekl Jegor Jakovlev z ukrajinské organizace na ochranu divokých šelem. Zvíře se nejprve zotavovalo v útulku poblíž Kyjeva a poté následovala dlouhá cesta Evropou. Jampil nakrátko zamířil do zoo v Polsku, poté jej převezli do záchranné stanice v Belgii a odtud do Skotska.

"Byl ve strašném stavu. Stačilo pět dalších dní a už by se jim ho nepodařilo zachránit," řekl majitel zoo ve skotském městě West Calder Brian Curran. Medvěd byl těžce podvyživený, zatímco dnes již váží 200 kilogramů, což je podle veterinářů zdravá medvědí hmotnost. Podle ošetřovatelů se ve svém novém domově rychle zabydlel a vypadá spokojeně.

Zdroje:  ČTK , AP

Nejnovější články