Načítání obsahu, prosím počkejte

Kosatka Lolita z akvária v Miami se dočká svobody. Po dlouhých 50 letech

2. 4. 2023 – 8:56
0
Kosatka Lolita z akvária v Miami se dočká svobody. Po dlouhých 50 letech Lolila strávila celý svůj život v malém akváriu | zdroj: Profimedia

Kosatka, která od roku 1970 let bavila diváky při představeních v akváriu v Miami na Floridě, se po půlstoletí v zajetí dostane zpátky do volného oceánu. Majitel akvária se na neobvyklém kroku dohodl s ochránci zvířat a s filantropem, který bude náročný přesun do Tichého oceánu financovat. Kosatka, která dostala jméno Lolita, se vrátí do Pugetova zálivu poblíž Seattlu, kde nejspíš stále žije její matka.

Lolitě je podle všeho 57 let, váží přes dvě tuny a trvale žije v šest metrů hluboké nádrži o velikosti 24 krát 11 metrů. Od loňského roku už nevystupuje.

"Lolita dostane tu nejlepší možnou péči a celý tým teď pracuje na tom, abychom ji dokázali v následujících 18 až 24 měsících přemístit," uvedlo akvárium v prohlášení.

Její přesun z Floridy na západní pobřeží USA vzdálené tisíce kilometrů bude složitá logistická operace. Velryba nejprve poletí letadlem a pak musí strávit nějaký čas v ohrazené části oceánu, kde se se musí znovu naučit lovit potravu. V akváriu ji totiž ošetřovatelé krmili. Musí také zesílit, protože svaly jí ochably kvůli životu v malé nádrži.

profimedia-0753665544 Lolila strávila celý svůj život v malé nádrži | zdroj: Profimedia

"Vím, že Lolita se chce dostat do volného oceánu. Je mi jedno, co říkají ostatní. Žila tak dlouho proto, aby tu příležitost dostala," uvedl Jim Irsay, který přesun pomáhá financovat. Suma se podle něj vyšplhá na osmimístnou částku v dolarech (stovky milionů korun).

Kosatky se dožívají až 90 let a ochranáři tvrdí, že ve vodách u Seattlu stále žije hejno kytovců, kteří jsou s Lolitou příbuzní, možná včetně její matky.

Zdroje:  ČTK

Nejnovější články