Načítání obsahu, prosím počkejte

MÁTE RÁDI SPORT, ALE MÁTE PSA? Můžete sportovat spolu!

21. 10. 2019 – 14:12
0
MÁTE RÁDI SPORT, ALE MÁTE PSA? Můžete sportovat spolu! zdroj: Pixabay.com

Běháte rádi? A máte psa, který sdílí vaše běžecké nadšení? Zkuste canicross. 

Canicross je terénní sport, kdy jsou jeden či dva psi napojeni vodítkem na člověka-vůdce a společně běží. Zpravidla soutěží jen jeden člověk s jedním psem - i to je totiž slušný záběr. První mistrovství v tomto sportu se konalo v Ravenně v roce 2002 a canicross má mnoho fanoušků i v Česku!

Velký přínos sdílení 

Jak začít? Trénujte ve větší "smečce" Běh ve skupině motivuje jak lidi, tak především psí sportovce. I u nás probíhají pravidelně tréninky, do nichž se mohou zapojit i začátečníci. A kromě pilování stylu a dovedností skrze tento typ přípravy člověk dostane i mnohé dobré rady ostřílených závodníků. 

Ani vybavení nutné pro canicross není extra drahá "divočina", výběr však nepodceňujte! Je třeba zvolit kvalitní sedák, odpružené vodítko a postroj pro psa. Dobré vybavení by nemělo narušit a zkomplikovat váš běžecký styl, odírat psa a příliš omezovat oba běžce v pohybu. Musí prostě pěkně sednout. 

Správný sedák pro člověka má soustředit tah pod těžiště - nikoliv do pasu. Sedák musí rozložit tah psa na lidské tělo a uvolnit běžci ruce. Pokud koupíte špatný sedák, více se nadřete a začnou vás brzy bolet záda...

A jak na postroj u psa? Nejlepší je ten ve tvaru koňského chomoutu, který netlačí psovi na hrudník a tah soustředí před rameno a do oblasti klíčních kostí. Zapomeňte na postroje na míru, pes totiž může zesílit, případně zhubnout. Postroje, které se dají upravit dle aktuálních proporcí psa, jsou mnohem vhodnější. 

Při výběru odpruženého vodítka se pak soustřeďte na tři věci - karabinu, plynulost tahu a tuhost použité gumy. Je vhodnější vybrat vodítko, které má gumová vlákna zabudovaná přímo do struktury popruhu, čímž je tah plynulejší a pohyb pohodovější.

Pro běh se psem je vhodné vodítko, které má v nataženém stavu zhruba dva metry, s delším už je manipulace náročnější. Nešetřete na karabině, vyberte kvalitní s velkou nosností a upusťte od levných slitin. Nikdy nepořizujte vodítko s karabinami na obou koncích - karabina na straně běžce je nebezpečná. Hrozí totiž její uvolnění, "vystřelení" a zranění psa. Existují nicméně různé další způsoby, jak připevnit odpružené vodítko k sedáku - bez rizika. 

Že vás běhání s hafany láká? Tak na nic nečekejte a mrkněte, kde se koná první společný trénink. Anebo se, pro začátek, skočte podívat na závody. 

Hezkou zábavu!

 

 

 

 

 

 

 

Zdroje:  Wikipedie.cz , behejsepsem.cz

Nejnovější články