Načítání obsahu, prosím počkejte

Domácí kočky používají při komunikaci s jinými kočkami stovky výrazů tváře

2. 11. 2023 – 13:20
0
Domácí kočky používají při komunikaci s jinými kočkami stovky výrazů tváře Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Zkušení chovatelé vědí, že kočky nejsou primárně vokální stvoření. Hlas používají hlavně pro komunikaci s lidmi, mnohem bližší je jim ale komplikovaná a velmi subtilní řeč těla. Potvrzuje to i nová studie publikovaná v magazínu Behavioral Processes. V jejím rámci vědci dokázali zaznamenat stovky různých výrazů tváře, kterými domácí kočky komunikují mezi sebou.

Výzkumu se věnovala dvojice vědkyň z USA, společně nahrávaly a analyzovaly interakce mezi kočkami v jedné oblíbené kočičí kavárně v Los Angeles. Kočky jsou stále některými lidmi vnímány jako trochu odtažitá a do sebe uzavřená stvoření.

 Ve skutečnosti jsou to ale zvířata překvapivě společenská, která dokáží s lidmi i s jinými kočkami komunikovat na poměrně složité škále chování. Taková komunikace si ovšem žádá náležitě robustní nástroj – a to je právě důvod, proč je kočičí řeč těla tak bohatá.

Psychologické poučky říkají, že lidé jsou schopní vytvořit asi 44 různých výrazů tváře. V případě výzkumu se ale autorkám práce podařilo identifikovat takových kočičích výrazů 276. Své kočičí „objekty“ sledovaly celý rok, celkem se v kavárně za tu dobu objevilo na 50 různých jedinců.

Autorky studie se pak cíleně zaměřovaly na nahrávání vzájemné komunikace dvou koček. Při vyřazení nekomunikativních výrazů (žvýkání, zívání atd.) a pokusu o následnou katalogizaci pak autorská dvojice dospěla k řečenému číslu 276 možných výrazů tváře. Z tohoto čísla pak bylo 45 % v kategorii přátelských, 37 % výrazů nepřátelských a 18 % nejasně rozdělených.

Autorky studie uznávají, že jejich práci chybí další zásadní krok – přesnější pochopení toho, jaké zprávy kočky svými výrazy vysílají. Není jasné, kolik různých výrazů jsou „synonyma“ s podobným významem. Nedá se vždy říci, podle jakého klíče kočka svou reakci volí a zda zde existují nějaké individuální, osobní preference. Prostor pro další výzkumy je tedy rozsáhlý – rozhodně lze ale tuto krátkou studii shrnout tak, že výrazivo kočičí tváře oplývá pestrostí, která překvapila i sami vědce.

Zdroje:  Vlastní , sciencedirect.com

Nejnovější články