Načítání obsahu, prosím počkejte

Australan vzal svého hada surfovat. Dostal obří pokutu

21. 9. 2023 – 8:57
0
Australan vzal svého hada surfovat. Dostal obří pokutu Krajta kobercová | zdroj: Profimedia

Domácí mazlíčci si zaslouží úctu a péči v pro ně vhodném prostředí. A to pro krajtu rozhodně surfové prkno na moři není. Australan tak svým videem nasbíral nejen tisíce „lajků“, ale i pořádně tučnou pokutu.

Australské úřady na ochranu zvířat patří mezi nejpřísnější na světě. Tentokrát však udělily pokutu v přepočtu více než 34 tisíc korun vcelku oprávněně. Australan Higor Fiuza totiž začátkem října zaujal sociální sítě videem, na kterém si užívá surfování s poměrně netradičním spolujezdcem - svou krajtou kobercovou.

Zatímco fanoušci plesali, ochránci přírody byli nadšení už o něco méně. Sufrař totiž sjížděl vlny s hadem omotaným kolem těla, na dalších záběrech had leží přímo na surfu. „Studenokrevní živočichové se moři zpravidla vyhýbají, s výjimkou mořských hadů,“ konstatovali úředníci z ministerstva životního prostředí. Had jménem Shiva tak byl podle ochránců vystaven stresu, který mohl nepříznivě ovlivnit jeho chování.

Přestože Fiuza má na chov krajty všechna potřebná povolení, není podle úřadů vhodné, aby ji bral z jejího domácího prostředí na veřejnost a ohrožoval ji pro ni netypickými aktivitami. Což surfování beze sporu je. 

Vysokou výši pokuty si Australan vysloužil mimo jiné proto, že se sám chlubil v médiích, že svého hada bere na pláž i přímo na surf pravidelně. Pravidla chovu tak porušil opakovaně. 

„Zdálo se, že si plavání užívá,“ konstatoval Fiuza, který ale raději hned video stáhl a účet na Instagramu si zablokoval.

 

Zdroje:  NYpost , BBC

Nejnovější články