Načítání obsahu, prosím počkejte

Vůbec první registrované kočičí plemeno z Austrálie

22. 8. 2020 – 14:49
0
Vůbec první registrované kočičí plemeno z Austrálie Australská mist | zdroj: commons.wikimedia.org (autor Regis2007)

Vůbec prvním registrovaným kočičím plemenem z Austrálie je australská mist. Tenhle kříženec mezi habešskou a barmskou kočkou je proslulý pro svou příjemnou a milou povahu a v komunitě australských milovníků koček patří mezi velmi oblíbené.

Plemeno vzniklo selektivním křížením v rámci chovného programu Trudy Straede. Ten započal v roce 1975 a probíhal skrze křížení habešských a barmských plemen, spolu s přispěním různých krátkosrstých nečistokrevných koček.

Cílem bylo dosáhnout krátkosrstého vzhledu s tečkovanou kresbou srsti. Ten byl skutečně do značné míry naplněn, ale protože se v chovu objevovala i koťata se srstí spíše mramorovanou, než tečkovanou, byl nakonec standard plemene trochu uvolněn. Z toho důvodu byl v roce 1998 původní název „tečkovaná mist“ změněn na „australská mist“.

Jsou to středně velké, krátkosrsté kočky s kulatou hlavou a velkýma očima, obvyklá váha je do 6 kg. Kožich je opravdu velmi krátký, bez podsady a jednou z výhod plemene je, že nepouští příliš mnoho chlupů. Vzor srsti se skládá ze tří prvků: podkladová barva (která by měla být světlejší než kresba), tmavší kresba samotná a nakonec dojem šedého „závoje“ přes vzor, který vzniká žíháním jinak jednolité barvy podkladu.

Australské mist jsou proslulé svou mírnou povahou. Rády se berou do rukou, nemají skoro tendence škrábat a dospělé kočky jsou spíše klidné a tiché. Velkým tématem v Austrálii je zodpovědnost chovatelů koček, protože tyto šelmy se více a více podepisují na divoké přírodě. Existují kampaně, které upozorňují na nutnost nenechávat kočkám úplnou volnost a hledají se cesty, jak jejich nekontrolované toulky omezit. V tomto směru jsou australské mist velmi oceňované – je to ideální interiérová kočka a nemá tendence vyrážet na lovy divokých zvířat, jako některá jiná plemena. Navíc se dá dobře vycvičit na procházky s vodítkem, takže to nemusí být nutně domácí pecivál.

Australské mist jsou pořád plemenem relativně novým a mimo Austrálii se vyskytují v menší míře jen ve Velké Británii, USA a v Německu. Vzhledem k jejich výborným vlastnostem a povaze ale zájem o koťata roste a tak je možné, že se s nimi brzy budeme setkávat i u nás.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články