Načítání obsahu, prosím počkejte

Polský chrt - staronové polské plemeno s nádechem Asie a Afriky

6. 6. 2023 – 9:38
0
Polský chrt - staronové polské plemeno s nádechem Asie a Afriky Polský chrt | zdroj: Profimedia

Polský chrt, ve své domovině zvaný chart polski, je psím plemenem, které vzniklo až v nedávné době, odkazuje ale na dlouhou tradici chovu chrtů v Polsku. Ve některých zemích je poměrně rozšířený, chovatelské stanice má i u nás.

V samotném Polsku měl chov chrtů opravdu staletí dlouhou tradici. Dokazují to jak archeologické nálezy ze středověku, tak například zmínka v kronice Galla Anonyma z 12. století. Šlo o oblíbené lovecké psy šlechty, kteří se specializovali na lov ptactva. S úpadkem polské aristokracie ale došlo i k úpadku chrtů.

Po druhé světové válce byl lov s těmito psy zakázán a chov chrtů v podstatě vymizel. Až od 70. let docházelo k rekonstrukci původního „domácího“ plemene, k uznání polského chrta FCI došlo roku 1989. Polský chrt je tedy správně řečeno plemeno opravdu moderní, zároveň jeho „idea“, ke které odkazovalo i novodobé šlechtění, je mnohem starší.

Udává se ovšem, že v samotném Polsku je dnes chovatelských stanic spíše méně, rozsáhlejší chovy jsou například u nás či ve Francii, setkáváme se s ním ale i v dalších evropských zemích. Pes má v podstatě asijské a africké kořeny – moderní šlechtění sice začalo na základě dvou párů psů dovezených z tehdy sovětského Rostova na Donu, tito chrti ale sami měli asi složitější rodokmen. Dříve se předpokládalo, že dnešní polský chrt má mezi předky hlavně barzoje a anglické chrty, moderní genetický výzkum ale ukazuje spíše k chrtům typu saluki, sloughi či azavak.

profimedia-0174668978 Polský chrt | zdroj: Profimedia

Vzezřením je pes stejně štíhlý jako jiní chrti, je ale o něco mohutnější než rozšířenější plemena. Standard neuvádí doporučenou hmotnost, kohoutková výška se ale pohybuje kolem 70 až 80 cm u psů. Polský chrt má typicky dlouhou, úzkou hlavu, velmi výrazný je hluboký hrudník. Tělo kryje krátká srst mnoha možných barev, přípustné jsou v podstatě všechny kombinace.

I povahou polský chrt odpovídá svým vzdáleným bratrancům. Je to samostatný, trochu odtažitý lovecký pes, který si normálně drží překvapivý klid. Je to ale velmi aktivní tvor, který má rád cvičení a dosahuje skvělých atletických výkonů. Dokáže si ale zvyknout i na méně aktivní chovatele, pokud má dostatek dlouhých procházek. Pokud jsou dobře socializovaní, pak jde většinou o nekonfliktní psy. Bývá nedůvěřivý k cizím lidem, ke své rodině ale velmi dobře přilne a nemívá problém ani s dětmi.

Zdroje:  Vlastní , fci.be

Nejnovější články