Načítání obsahu, prosím počkejte

Náklonnost, nebo agrese? Když kočka kouše do brady

28. 1. 2021 – 7:30
0
Náklonnost, nebo agrese? Když kočka kouše do brady Některé kočky od dětství nezapomněly, že kousnutí může být i součást hry. | zdroj: Pixabay

Milovníci koček vědí, že tihle tvorové se někdy dovedou chovat nečekaným či zvláštním způsobem. Jedním z takových projevů je, když vás mazlíček najednou kousne do brady. Tedy, spíše "kousne" – ve většině případů kočka nechce doopravdy zranit a ani prokousne kůži. Něco tím ale signalizuje a je dobré zamyslet se nad tím co.

Některé kočky mohou podobné gesto mít jako součást hry či projev pozitivní náklonnosti. Zároveň ale kousnutí člověka do brady při přiblížení tváře může signalizovat, že je zvíře ve stresu nebo že potřebuje prostor. Důležité je sledovat jemné nuance řeči těla a chování. To může prozradit, zda je potřeba se u takového kousnutí obávat, že jde o projev hlubšího problému.

Existuje jednání, kdy si kočka zjevně užívá mazlení a společného hraní a najednou jako bez příčiny přepne do agresivity. Šlehne packou, kousne, při přiblížené tváři často zaútočí zuby na bradu. Může se zdát, že toto chování nemá důvod, řada koček ale začne ještě před tímto výbuchem dávat řečí těla najevo, že dosáhla svého limitu. Je zkrátka "domazlená" a potřebuje hru utnout.

Obvykle se to pozná tak, že začne uhýbat před hlazením a projevuje se neklidně. Folikuly kočičích chlupů mohou být citlivé a je-li zvíře hlazeno více, než je jeho osobní limit, změní se libé pocity v nepříjemné.

Náklonnost nebo roztěkanost

Zároveň ale může kočka při mazlení člověku bradu stisknout čelistí jako projev náklonnosti. Tyto šelmičky mají ve zvyku se ve skupině navzájem čistit a lízat, což někdy zahrnuje i mírné kousnutí. Opět je potřeba číst řeč těla: pokud vidíte, že kočka při mazlení přede, spokojeně protahuje drápky a má klidné, uvolněné pohyby, pak její kousnutí obvykle bývá spíše pozitivně míněno.

S trochou citlivosti to poznáte, zvíře může tvář několikrát olíznout a bradu - jako výrazný výčnělek mimo smyslové orgány - jen lehce stisknout. Pokud cítíte, že za tímto projevem není agrese, musíte potlačit instinkt "kousající" zvíře zahnat – narušilo by to klidnou chvíli důvěry.

Pravým opakem je, pokud jsou kousnutí na těle – a opět, brada se nabízí – nervózní a těkavá. Bývá to důsledek nudy, neklidu nebo přemíry podnětů. Kočka je zkrátka roztěkaná a ta energie musí ven. Dá se to pochopit, ovšem zároveň není žádoucí, aby se zvíře do podobných stavů dostávalo.

Agresivita – která se může projevit i kousnutím – může být vyvolána i nemocí či zraněním. V takovém případě jde o projev bolesti a celkové nepohody.

Naučte se rozumět řeči těla

Pokud má vaše kočka sklony zaměřovat se kousáním na bradu – a takových koček podle zkušeností chovatelů není málo – můžete zvážit, zda to považujete za žádoucí chování. Pokud jde o projev kladného vztahu a "kousnutí" je jemné, neškodné a hravé, pak je na místě pochopení. Kočka vám chce dát najevo lásku a tohle je její způsob.

Samozřejmě, jiná věc je, pokud cítíme agresivitu či nekontrolované projevy. V takovém případě je na místě kousání korigovat. Mělo by ovšem platit, že zvíře se za tento projev nikdy netrestá – křikem, úderem a podobně. Pokud kočka kousne v důsledku stresu nebo z agresivity vyvolané přemírou mazlení, pak podobným protiútokem její duševní rozpoložení jen zhoršíte.

Je dobré zkusit se naučit číst v řeči těla zvířete a těmto incidentům předcházet. Kočka umí dát najevo, že už nemá na mazlení nervy. Kupříkladu rychlé pohyby ocasem bývají projevem frustrace a vzteku. Nebo když při hlazení přejde od uvolněného, pomalého mrkání a přivírání očí k napjatému sledování ruky. To všechno značí, že kočka z vás začíná být nervózní.

Pokud je kočka přestimulovaná a potřebuje vybít energii, je dobré zvážit, zda má správné hračky a prostor k pohybu. Někteří chovatelé doporučují "krmení s hlavolamem", kdy je hračka konstruovaná tak, že kočka musí vyvinout trochu úsilí (a násilí), aby se dostala k pochoutce uvnitř.

Úspěšný chovatel se naučí své zvíře dobře znát. Pokud je kočka normálně mazlivá a hravá a najednou u ní dojde k poklesu dobré nálady a objevují se agresivní projevy, je dobré zpozornět, zda nemáte co dělat se skrytým zdravotním problémem.

Obecně pak platí, že kočky, ač se tváří tajemně, chtějí s lidmi komunikovat. Většina konfliktů plyne z nepochopení ve vzájemném dialogu těla a gest. Pokud se vám ale podaří vašemu zvířeti porozumět, pak třeba zjistíte, že ne každé kousnutí je zlé a má ublížit.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články