Načítání obsahu, prosím počkejte

Kalifornská třpytivá kočka - plemeno, které doplatilo na svou exkluzivitu

23. 7. 2021 – 17:11
0
Kalifornská třpytivá kočka - plemeno, které doplatilo na svou exkluzivitu Kalifornský třpytivá kočka vypadá jako zmenšenina levharta | zdroj: Profimedia

Kalifornská třpytivá kočka je plemeno, které vzniklo v USA v druhé polovině 20. století s jedním estetickým cílem: aby co nejvíce připomínalo zbarvením divokou šelmu, ideálně levharta. Plemeno bylo na vrcholu popularity proslulé jako jedno z nejdražších na světě, dnes je ale na ústupu. Patří mezi málo početná plemena i ve své domovině za oceánem, v Česku se s ním v podstatě nepotkáte. 

Kalifornská třpytivá začala být cíleně šlechtěna v 70. letech 20. století. Jejím „autorem“ byl hollywoodský scenárista Paul Arnold Casey, který své motivace a cestu ke vzniku plemene dokonce zachytil ve svém románu. Ten popisuje, kterak Casey nějakou dobu působil v Africe, kde byl svědkem upytlačení levharta. Krása zbytečně zabitého zvířete jej prý pak inspirovala k vytvoření „domácího leharta“, tedy zvláštního plemene kočky.  

V podstatě jde o křížence mnoha různých plemen, u kterého bylo selektivně sledováno jediné: zbarvení srsti. Vybírání do chovného programu proto byli zástupci habešských koček či amerických a britských krátkosrstých, které nesly vhodné znaky. Veřejnosti pak bylo nové plemeno poprvé představeno v roce 1986 poněkud neobvykle: na obálce ve své době ikonického vánočního katalogu řetězce s luxusním zbožím Neiman Marcus.  

Luxusní kočka 

Nová kočka tak byla od začátku spojena s prostředím exkluzivity a luxusu a její cena se běžně pohybovala kolem 2000 dolarů. V roce 1987 byl dokonce jeden výstavní exemplář v Británii vydražen za 25 tisíc liber, čímž se kalifornská třpytivá oficiálně stala do té doby nejdražší kočkou vůbec. Její nedostupnost se ale zároveň stala slabinou.

Když se rozšířila jiná plemena s „leopardím“ zbarvením, především ocicat a bengálská kočka, dostala se kalifornská třpytivá na okraj zájmu. To vlastně přerušilo i její rozvoj, protože se plemeni věnovalo méně a méně chovatelů. Plemeno má stále své věrné fanoušky a chovné kluby a není ohroženo vymřením. V podstatě jde ale o vzácnou, málo početnou kočku. 

Přítulný levhart

Záměr tvůrce plemene se ale v podstatě zdařil. Kalifornská třpytivá kočka skutečně působí dojmem malého levharta. Má protáhlé, elegantní, a přitom svalnaté tělo a pohybuje se dlouhými kroky připomínajícími velké šelmy. Tvar znaků srsti může mít různou formu, nejcennější jsou ale ty, které nejvíc připomínají levharta – tedy něco mezi oválem a blokem. Objevují se ale i skvrny trojúhelníkové, čtvercové či kulaté. Srst také nemusí být vždy jen zlatavá jako u šelem, existují i šedé, hnědé, nazrzlé či bílé varianty kočky.  

Povaha kalifornské třpytivé kočky je pravým opakem jejího vzhledu. Malým levhartem je jen navenek, ve skutečnosti je to totiž přátelský a přítulný. Jejich chovatelé hovoří o značné inteligenci, zvědavosti a oddanosti lidem. Mají také hodně energie a milují pohyb a hry.

V podstatě jde říci, že kdyby se kočka ve správný čas vymanila z pasti exkluzivity, měla potenciál stát se rozšířeným a oblíbeným plemenem mazlíčka. Kombinuje totiž atraktivní vzhled se skvělou povahou. Pro svou vysokou cenu se ale více nerozšířila a vedle jiných oblíbených plemen dneška ji už asi žádný dramatický růst nečeká. Své fanoušky a chovatelé má, ale malým levhartem do každé domácnosti už asi nebude. 

Zdroje:  Vlastní , tica.org

Nejnovější články