Načítání obsahu, prosím počkejte

Druhy chameleonů vhodné pro začátečníky

23. 6. 2021 – 11:34
0
Druhy chameleonů vhodné pro začátečníky Chameleon jemenský je momentálně asi nejvíce rozšířeným druhem chameleonů chovaných v zajetí. | zdroj: Pixabay

Chov chameleonů obecně není úplně nejvhodnější pro teraristu-začátečníka. Tito krásní ještěři totiž mají trochu větší nároky než jiné rody, navíc jsou poměrně citliví na stres. Pozornost ale zaslouženě přitahují, a tak se nakonec najde dost zájemců, kteří se chtějí právě o chameleony starat. Vedle správného zařízení obydlí ale hlavní otázka pro začínajícího chovatele zní: Jaké druhy jsou pro chov nejsnazší?

Při vybírání nového chameleona je dobré dodržet několik zásad. Prodejce by měl být důvěryhodný – drtivá většina chameleonů u nás pochází z domácích odchovů, a tak není potřeba nechtěně podpořit černý trh s chráněnými zvířaty. Je navíc dobré při pořízení preferovat seriózního chovatele před neznámými či zverimexy. Vždycky je lepší, když víme něco o minulosti zvířete a když můžeme věřit informacím o jeho zdravotním stavu. 

Zdravý chameleon by měl mít rovné kosti končetin a mít dobrý úchop na větvičkách. Oči jsou živé a bystré, apatický pohled bývá známkou nemoci. Barvy zdravého zvířete jsou svěží a čisté, kolem úst by neměly být stopy vyrážky, tělo by mělo být bez odřenin či zranění. 

Chameleonů existuje na 150 druhů se 190 poddruhy. Některé z nich jsou extrémně vzácné, jiné poměrně běžné. Pokud se zaměříme na konkrétní druhy, tak mezi nejběžnější a nejdostupnější (připravme se ale na to, že ani ty nepatří k právě levným mazlíčkům) patří: 

Doporučuje se jako vhodný pro začátečníky, neboť patří k nejpřizpůsobivějším druhům. Zopakujme ale, že chameleoni obecně se nedoporučují lidem bez zkušeností s plazy – i tento „nejodolnější“ chameleon špatně snáší stres a nevyhovující bydlení. Samci tohoto druhu mohou dorůst až 65 cm, samičky jsou výrazně menší, ale méně pestře zbarvené. Typickým rysem je vysoká „přilba“ a výrazný hrdelní hřeben. Základní barva je zelená, která se mění podle emocí ze světle zelené do tmavě olivové. Zelená je pak přerušovaná pruhy a skvrnami žluté, hnědé a modré. 

Chameleon třírohý 

Známý také jako chameleon Jacksonův. Je ale velmi oblíbený je pro svou trojici velkých rohů. Jde o skutečné rohy, které se objevují jen u samců a které dávají ještěrovi i na chameleoní poměry neobvyklý vzhled. Jednotlivé poddruhy se liší velikostí, a navíc existují značné rozdíly mezi pohlavím, chameleon třírohý tak může mít od 16 do 35 cm. Mladší jedinci nebývají příliš výrazně zbarvení, s dospělostí ale i oni mohou získat pestré barvy s dominancí jasně zelené. Na jednu stranu ještě výrazněji, než je u chameleonů běžné, nemají rádi chytáni do rukou a nenaučí se ani chodit na natažený prst. Zároveň ale mají na poměry svého druhu dosti dlouhý život, až 10 let. 

chameleon-63148_1280 Chameleon třírohy | zdroj: Pixabay

Chameleon pardálí 

Nazývá se také chameleon levhartí. Patří mezi největší druhy chameleonů, může dorůstat více než 50 centimetrů. To z něj činí velmi atraktivního mazlíčka pro chovatele, kteří jsou schopní mu poskytnout dostatečný prostor. Obliba je navíc umocněna tím, že se jedná o jednoho z nejbarevnějších zástupců rodu – škála zahrnuje snad všechny barvy spektra. Navíc je na chov poměrně nenáročný a dobře se v zajetí množí, ve své kategorii tak jde o velmi žádaného mazlíčka. K možným negativům chovu je potřeba zmínit poměrně krátký věk dožití a značnou nesnášenlivost. Je to samotář, agresivní vůči jiným chameleonům a velmi odmítavý při jakékoliv snaze o uchopení do ruky.

animals-1098679_1920 Chameleon pardálí | zdroj: Pixabay


Zdroje:  Vlastní , reptiledirect.com

Nejnovější články