Načítání obsahu, prosím počkejte

Čolci - podivná, křehká stvoření vhodná i pro začátečníky

5. 8. 2021 – 11:11
0
Čolci - podivná, křehká stvoření vhodná i pro začátečníky Čolek ohňobřichý nesmí být nikdo v suchu | zdroj: Profimedia

Čolci jsou podivná vodní stvoření, která ale doma zvládne chovat téměř každý. Nepotřebují příliš náročné podmínky, stačí jim v podstatě jen menší terárium s vodou a možností vyrazit na souš.

Čolci jsou obojživelníci a přestože část z nich ráda vylézá na souš, delší pobyt mimo vodu se jim stává osudným – uschnou. Podle toho, jakého konkrétně čokla chcete chovat, je potřeba počítat s jeho potřebou pobytu na souši. Zatímco třeba čolek východní nepotřebuje příliš hlubokou vodu, čolek mramorovaný vyžaduje alespoň 20centimetrovou hloubku.

Chov těchto zvířátek je poměrně snadný, protože vyhledávají spíše chladná místa, nemusíte řešit vytápění. Naopak je potřeba akvárium (respektive terárium) posunout dále od zdrojů tepla. Zvířatům byste měli poskytnout dostatek úkrytů a řešení souše většinou neodbydete jedním plochým kamenem, ale je potřeba například rašelinový podklad. Vodu k životu nutně potřebují a je potřeba ji udržovat dostatečně čistou, například odkalováním.

Je potřeba myslet na to, že čolci jsou velmi křehká stvoření, takže v akváriu nesmí být žádné předměty s ostrými hranami. I drobné zranění jim může způsobit smrt. Stejně tak je potřeba dávat pozor, aby zvíře neuteklo – dokáže proklouznout i nejužšími štěrbinkami. A když útěk nezjistíte včas, zahyne.

Čolci jsou poměrně snášenliví, nejlepší je chovat je v párech nebo menších skupinách a snesou se i s některými jinými drobnými akvarijními či terarijními zvířaty. 

V zajetí se poměrně snadno rozmnožují, musíte jim však zajistit zhruba dvouměsíční zimní spánek.

Dají se zvyknout i braní do ruky a krmení z pinzety. Jako strava slouží drobný hmyz a jeho vajíčka a larvy, komáři, pavouci, nitěnky, malý červi nebo žabí vajíčka.

Čolci žijí i v české přírodě. Pokud máte opravdu velké štěstí, můžete narazit na čolka horského, čolka velkého, čolka obecného nebo čolka karpatského. Jsou však u nás přísně chráněni, takže na odchyt nebo sběr vajec raději zapomeňte. V teráriích se nejčastěji chovají čolek východní a čolek ohňobřichý.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články