Načítání obsahu, prosím počkejte

Británie zakázala psy american bully XL. Za jejich utracení nabízí chovatelům peníze

7. 11. 2023 – 8:55
0
Británie zakázala psy american bully XL. Za jejich utracení nabízí chovatelům peníze American bully XL | zdroj: Profimedia

Velké Británie zakázala od příštího roku chov psího plemene american bully XL. Během loňského roku měli tito psi na svědomí šest smrtelných zranění lidí, včetně batolete. Chovatelům nabízí 200 liber (cca 5600 korun) za to, že svého psa nechají utratit. V opačném případě budou muset žádat o výjimku a splnit přísná pravidla. 

Britská vláda přidala minulý týden plemeno na seznam zakázaných psů a bude jejich chov důsledně monitorovat. Od ledna bude v Anglii a Walesu nezákonné je nejen chovat, ale i prodávat, nabízet, vyměňovat, darovat, ale i převychovávat nebo umisťovat do útulků. Psy mladší jednoho roku musí majitelé nechat vykastrovat ještě letos, starší psi mají čas do konce června. 

Ideálním řešením by podle poslanců mělo být utracení - dokonce schválili v přepočtu 5600 korun pro chovatele jako bolestné. Pokud nabídky nevyužijí, což se dá u naprosté většiny pejskařů očekávat, budou muset psy do konce ledna přihlásit a zažádat o výjimku.

Současně budou muset splnit přísná kritéria - kromě kastrace a čipování to je hlavně přísný zákaz volného pobíhání tohoto plemena. Při pobytu venku budou muset být vždy na vodítku a s náhubkem. Ten, koho policie zadrží se psem bez osvědčení a náhubku, může dostat pokutu bez stanovené horní výše a pes mu bude odebrán. Co ho v takovém případě čeká, je bohužel asi jasné. 

K razantnímu kroku poslance vedla série vážných útoků na lidi - z deseti smrtelných napadení psy za poslední rok jich american bully XL měli na svědomí šest. 

Plemeno american bully XL je příbuzné s pitbulteriérem, anglickým a americkým buldokem. Psi největší XL varianty měří v kohoutku obvykle až 50 centimetrů a mohou vážit až 60 kilo. Mají mohutnou a svalnatou stavbu těla. V Británii není plemeno kynologickou organizací Royal Kennel Club uznané.

Na seznamu psů zakázaných v Británii jsou už nyní pitbulteriér, tosa-inu, argentinská doga a brazilská fila.

 

Zdroje:  mirror.co.uk , Vlastní , The Independent , BBC

Nejnovější články