Načítání obsahu, prosím počkejte

Sváteční přilepšení zvířátkům v lese: Pozor, ať jim naopak neuškodíte

26. 12. 2022 – 8:49
0
Sváteční přilepšení zvířátkům v lese: Pozor, ať jim naopak neuškodíte Přikrmování divoké zvěře má svá pravidla. | zdroj: Profimedia

V mnoha rodinách bývá zvykem mezi svátky vyrazit do lesa, ozdobit některý ze stromů dobrotami pro zvěř a případně přichystat další přilepšení do krmelce. Ale pozor, často svým „dárkem“ zvířátkům zaděláváte spíš na trávicí problémy.

Když už chcete lesní zvěři přinést něco na přilepšenou, platí dvě základní pravidla – zvěři neservírujte nic, co nevzešlo ze země a co byste sami nesnědli a že méně je někdy více, ať už v objemu, tak ve velikosti kousků.

Těžko můžete očekávat, že si přežvýkavec poradí s celou patkou chleba – ten tak jen v korýtku vesele nasává vlhkost, plesniví a znehodnocuje i krmení kolem sebe. Pokud zvíře takovou stravu sní, mohou ho čekat nepříjemné zažívací potíže. Ostatně, pečivo by do krmelců spíš přijít nemělo. Pokud však na tom trváte, šetřete s ním, nakrájejte ho na malé kostky a vždy ho sypejte do korýtka, nikdy ne na zem.

Ideální dobrůtkou pro divokou zvěř jsou kaštany a žaludy, takže pokud jste s dětmi na podzim pilně sbírali, tak jejich vysypáním u krmelce škodu rozhodně nenapácháte. Ale pozor, zde platí naopak to, že kaštany a žaludy nepatří do korýtky, nýbrž vždy na zem pod něj!

Pokud s sebou do lesa vezmete navíc třeba ještě na kousky nakrájenou mrkev nebo jablíčko, zvířátka vám jistě poděkují.

A raději ještě jedna drobnost na závěr, byť se může zdát samozřejmá. Až půjdete obdarovat lesní zvěř, nechte svého pejska doma. Zejména volně pobíhající psi mohou zvěř vyplašit, a divoký úprk ji snadno může stát život, protože její organismus není na náročnější pohyb během zimních měsíců připravený.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články