Načítání obsahu, prosím počkejte

Čím přilepšit králíkovi, aby ho nebolelo bříško

16. 12. 2019 – 14:55
0
Čím přilepšit králíkovi, aby ho nebolelo bříško Krásný ušatec | zdroj: Pixabay

Základem stravy králíka je seno a zelenina/byliny, naopak granule potřeba nejsou, leda jako doplněk. Když ale pomineme základní potravu a zaměříme se na pamlsky a další doplňky, tak bohužel rychle zjistíme, že trh je plný pro králíčky nevhodných pochutin.

Králíci jsou dobrosrdečná stvoření útočící na naše city svou nekonečnou roztomilostí. Není tedy žádný div, že chovatelé chtějí svým ušatým mazlíčkům přilepšovat a dělat jim radost něčím dobrým. Nesmíme ale zapomínat, že králík nad jídlem moc nepřemýšlí a třeba sladké mu bude chutnat skoro vždy.

V kombinaci s králičími sklony k obezitě a dalším problémům je tak potřeba dát ještě důraznější vykřičník nad zodpovědnost chovatele. To, že králíkovi něco mimořádně chutná neznamená, že je to pro něj dobré.

Příkladem jsou různé králičí dropsy a pamlsky. Přirozeným pamlskem je pro králíka kousek sladkého ovoce. Když mu banán nebo jablíčko jede, není potřeba dropsy vůbec kupovat. Pokud je ale přeci jen dávat chceme, musíme se velmi dobře přesvědčit o složení.

Překvapivě drtivá většina těch, co jsou v prodeji, je pro králíka absolutně nevhodná. Buďto obsahuje příliš mnoho cukru či tuku, což králíkovi nesvědčí, nebo dokonce potraviny, které pro něj mohou být vyloženě škodlivé.

Typickým příkladem jsou dropsy jogurtové či cokoliv z mléka. Podobnou potravinovou pastí jsou i různé lepené tyčinky, jelikož ty obvykle jako pojivo užívají vejce či med. To králíkovi opět žádné hodnotné živiny nedá a jen to má negativní efekt na zuby a metabolismus. Naprostou hrůzou jsou pak pamlsky lepené drůbeží moučkou - ta je v králičím jídelníčku úplně cizím prvkem a my nejen, že nevíme jak na ni ušák zareaguje, neznáme ale ani její původ.

Chleba králík nepotřebuje

Se správnou stravou a zuby souvisí i to, co dáváme králíkovi k okusování. V českém prostředí je tradiční dávat králíkům suchý chleba. Naši dědečkové-chovatelé by se nám vysmáli, ale paradoxně chleba pro králíky opravdu vhodný není. Pokud ho máme jako mazlíčka a ne jako rychle odchované masné zvíře, pak mu dlouhodobým podáváním chleba můžeme vyloženě ublížit.

Kvůli moderním pekařským směsím, aditivům a zlepšovacím přípravkům nemá spousta chlebů vhodné složení. I zdánlivě "čistý" chléb není dobrý. Bílá mouka, kypření droždím atd. Nic z toho králičí zažívání nepotřebuje a citlivější jedinci se s tím mohou ve střevech dost prát. Zkušení chovatelé navíc uvádějí, že navzdory vžité tradici tvrdý chleba ani nepomáhá obrušování zubů.

Větve vybírejte pečlivě

V tomto ohledu je mnohem vhodnější dávat králíkovi k okusování kousky větví, které svým způsobem také představují součást potravy. Větve vhodných dřevin můžeme dávat i s kůrou a pupeny, které králíkům chutnají. Vždy je ale potřeba ověřit, zda nejde o dřeviny jedovaté.

Nejvhodnější jsou ovocné stromy jako třešeň, švestka či jabloň. Pozor na silně jedovatý ořešák. Králíci mají prý velmi rádi také dřevo lipové, dobrý je i habr, jilm, hloh a další měkčí dřeva. Vtipnou zkušenost mají chovatelé s větvemi břízy, která je složením i tvrdostí skvělá, působí ale na králíky silně močopudně.

K broušení zubů se nedoporučují minerální kameny. Králík na nich sice zuby opracuje, přijímá ale zbytečně velké množství minerálů a solí. Některé minerální kameny se navíc prodávají ochucené, a to je pro králíka nejhorší, neboť při své přirozené mlsnosti se minerály snadno předávkuje.

Vodu měňte každý den

Na posledním místě si krátce řekněme něco o substanci, která by vlastně měla stát první: vodě. Voda je základ života a platí to i pro králíky. Voda musí být vždy čistá a denně měněná, lepší je trochu odstátá. Měla by být vlažná. Nejvhodnější jsou do klecí napáječky, musíme ale dbát o jejich čistotu.

Jakékoliv plísně či bakterie jsou pro králíčky smrtící (plísně mimochodem často napadají i chleba, když se vrátíme zase zpátky). Králíčkovi můžeme přilepšit trochou stoprocentní ovocné šťávy, tu ale musíme chápat jako pamlsek a podle toho ji dávkovat. Rozhodne nemá jít o běžný nápoj.

Mějte vždy na paměti, co už tu zaznělo - zodpovědnost za králičí zdraví je plně na nás a s tímto vědomím musíme sestavovat i jejich jídelníčky. 

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články