Načítání obsahu, prosím počkejte

Může si kočka bez obav dát meloun?

3. 8. 2023 – 15:41
0
Může si kočka bez obav dát meloun? Ilustrační snímek | zdroj: Archiv

Jen málokteré ovoce je tak spojené s letním časem jako vodní meloun. Lahodné, zdravé, a navíc i tělo hydratující osvěžení – tomu většina lidí neodolá. Jak je to ale s kočkami? Často se totiž můžeme setkat s tím, že kočičí mazlíček po svých lidech vyžaduje kousek té zjevně dobré plodiny. Může kočka vodní meloun ochutnat nebo pro ni představuje nějaké riziko?

Krátce řečeno: ano, může, melouny nejsou pro kočky toxické a jejich přednosti prospívají i jejich organismu. Jen s krátkým konstatováním se ale nesmíříme a řekneme si, zda přeci jen nějaká rizika spojená s melouny neexistují.

Látky obsažené v melounu jsou prospěšné i pro kočičí metabolismus, toto letní ovoce totiž obsahuje nejen cukr a vodu, ale také značné množství vitamínů a minerálů, je dobrým zdrojem draslíku i antioxidantu lykopen. Platí ale, že v kočičí výživě by měl mít meloun vždy postavení pamlsku – zvířeti ho tedy podáváme jen v malém množství a s mírou. Doporučené pravidlo deseti procent říká, že pamlsky by měly v denním jídelníčku představovat pouze 10 % stravy. Navíc se nedoporučují ovocné pamlsky koťatům, neboť ta mají specifické výživové potřeby.

I potraviny nezávadné totiž mohou ve velkém množství uškodit, respektive mít nečekaný vliv na zažívání. Přemíra vodnatého, sladkého melounu tak může kočkám způsobit podráždění žaludku, zvracení a průjem. Vždy je navíc dobré začít s malými dávkami a sledovat kočičí reakce – někteří jedinci mohou na sacharidy a ovocné cukry špatně reagovat.

Ačkoliv je meloun sladké chuti, je nízkokalorický – přesto by se neměl stát výraznou součástí každodenní diety. Nedostatek živočišné stravy by vedl u koček k deficitu bílkovin, taurinu i esenciálních mastných kyselin. I samotné servírování je potřeba si promyslet, nedoporučuje se dávat kočce meloun k vykousání ze slupky. Tvrdé kousky by totiž mohly způsobit dušení, proto je lepší dužinu nakrájet na malé kostičky. Nebezpečná ale v tomto směru mohou být i semínka melounu. Přímo k obezitě by snad meloun vést neměl, nedoporučuje se ale pro kočky s nadváhou, které se snaží cukru úplně vyhnout. Podobně je meloun škodlivý pro kočičí diabetiky.

Některé kočky nebudou o meloun jevit jakýkoliv zájem, jiné se ale mohou přímo utlouct po ovoci. Takovým lze doporučit i další zdravé, ovocné pamlsky, například borůvky, jahody, banány či jablka. To všechno si může najít své místo v jinak predátorsky masovém jídelníčku kočky.

Zdroje:  Vlastní , thewildest.com

Nejnovější články