Načítání obsahu, prosím počkejte

MELOUN PRO PSA! Může pes jíst meloun?

11. 7. 2023 – 12:50
0
MELOUN PRO PSA! Může pes jíst meloun? zdroj: psy.pl

Melouny jsou šťavnaté, sladké ovoce, které milují téměř všichni domácí mazlíčci! Jsou však pro psy skutečně bezpečné? Zjistěte, co toto šťavnaté ovoce obsahuje a zda může být pro vašeho mazlíčka pochoutkou.

Šťavnaté a nadpozemsky vonící melouny jsou ovocem, které si spojujeme s horkým létem a prázdninovým odpočinkem. Jejich jedinečnou sladkou chuť milují nejen dospělí a děti - šílí po nich i psi! Můžeme meloun podávat našim domácím mazlíčkům bez obav o jejich zdraví? Obsahuje správné živiny pro psí žaludek? Zkontrolujte!

 

Co obsahuje meloun?

Málokdo ví, že meloun je blízkým příbuzným okurky! Stejně jako okurka je i meloun tvořen z více než 90 % vodou, díky čemuž má extrémně nízký obsah kalorií. Červená dužina obsahuje také vlákninu, cukry, vitamín A, malé množství draslíku, vápníku, fosforu, zinku, železa, sodíku, hořčíku a vitamínů skupiny B. Kromě toho meloun obsahuje lykopen, který je zodpovědný za jeho barvu. Je to silný antioxidant, který má protirakovinné účinky a reguluje krevní tlak. Byl by tedy meloun bezpečnou svačinkou pro vašeho psa?

 

Mohou psi jíst melouny?

Červená dužina vodního melounu neobsahuje žádné pro psa škodlivé látky, takže ji můžete bez obav podat i vašemu mazlíčkovi. Kousek melounu je vynikající svačina pro domácího mazlíčka zejména v horkých dnech - vysoký obsah vody nám umožní snadno a chutně hydratovat našeho mazlíčka při dlouhé procházce nebo odpočinku doma.

Pozor však u psů s cukrovkou, kvůli vysokému obsahu cukru. Vysoký glykemický index může v tomto případě vést k vážným zdravotním problémům. V tomto případě se určitě poraďte se svým veterinářem.

Nebezpečná mohou být i semínka vodního melounu. Jejich nadměrná konzumace může způsobit bolesti břicha, zvracení a průjem. V extrémních případech dochází k ucpání střev.

 

Jak dát meloun psovi?

Pokud chcete svému psovi dopřát toto ovoce, měli byste z něj odstranit alespoň většinu semínek. Jsou jediní, kteří mohou vašemu psovi ublížit. Pes by také neměl mít dovoleno jíst kůru z melounu. Tvrdá zelená slupka obsahuje rostlinnou vlákninu, která při nadměrné konzumaci způsobí zvířeti žaludeční potíže – pes ji nestráví. Páníčci by proto měli zajistit, aby byl meloun pro psa na dobu léta správně připraven.

To znamená, že v horkém počasí byste neměli krmit svého psa pouze melounem, ale při vyvážené stravě jej můžete občas podávat. Krmivo pro psy však nenahradí.

Než dáte meloun svému psovi, oloupejte jej. Poté očistěte nakrájené kousky melounu od semínek. Toto ovoce lze také rozdrtit na kaši, naplnit kongami a dát na několik hodin do mrazáku, než je dáte psovi. Je to skvělý pamlsek, který můžete svému psovi podávat s mírou a zároveň sledovat reakci vašeho mazlíčka.

Zdroje:  psy.pl

Nejnovější články