Načítání obsahu, prosím počkejte

Kouká vám pes smutně do talíře? Poradíme vám, co smí "lidského jídla"

26. 4. 2020 – 13:48
0
Kouká vám pes smutně do talíře? Poradíme vám, co smí "lidského jídla" Chtěli byste se o jídlo podělit s pejskem? Něco z "lidského" jídla přece jen může | zdroj: Profimedia

Kterému majiteli psa se to někdy nestalo? Sedíte u stolu a vychutnáváte si nějakou svačinku, když tu přiběhne váš čtyřnohý miláček a začne prosit, že by si rád dal taky.

Chtěli byste se se svým pejskem v takovou chvíli někdy podělit a dát si společně na zub to samé? Máme pro vás pár tipů, která z lidských jídel jsou vhodná a zdravá i pro vašeho chlupáče.

  • Batáty 

Batáty neboli sladké brambory jsou pro psy dobrým zdrojem vlákniny. Obsahují rovněž hodně vitamínu A a další živiny. Navíc jsou pro psy snadno stravitelné - můžete jim je například usušit a nakrájet, nebo i přímo upéct. Narozdíl od své porce ale batáty pro pejska nekořeňte. 

profimedia-0296170301 Batáty | zdroj: Profimedia

  • Vejce

Vynikající zdroj bílkovin, ač je třeba si dát pozor, zda vašemu pejskovi opravdu sednout. Některým chlupáčům totiž mohou způsobit zažívací potíže. Vejce můžete psovi nabídnout jak vařená, tak i syrová - včetně skořápek, které rovněž obsahují nejrůznější živiny. 

  • Dýně

Opět zajímavé ozvláštnění psího jídelníčku. Obdobně jako v batátech i zde najdeme spoustu vlákniny a rovněž vitamínu A. Pro pay je také lehce stravitelná, ať už mu ji dáte z konzervy, syrovou, nebo vařenou. 

  • Zelené fazolky

Opět vynikající zdroj vlákniny, navíc bez zbytečných kalorií. Zelené fazolky dále obsahují vitamín K a C. K jídlu je pro psy někdy doporučují i veterináři. Především pokud zvíře trpí nadváhou jsou fazolky ideálním krmením, které zasytí a udrží pejskovi zdravou váhu. Některým psům může udělat radost, když jsou fazolky zmražené - především během teplých letních dnů.

profimedia-0335661638 Zelené fazolky | zdroj: Profimedia

  • Losos

Pokud si rádi pochutnáváte na rybách, můžete si společně se svým psem pošmáknout na lososovi. Je třeba ho ale nejdřív tepelně upravit. Syrového ho pejskovi nepodávejte, riskovali byste tak parazity. Tučná ryba má velký obsah omega 3 mastných kyselin a je prospěšná například pro zvířecí srst. 

  • Lněná semínka

Přijde vám zvláštní krmit psa semínky? To rozhodně nemusí. Lněná semínka jsou podobně jako losos skvělým zdrojem omega 3 kyselin a rovněž obsahují množství vlákniny. Semínka pak budou mít vliv především na psí srst. Chlupáčovi můžete dát i čistě lněný olej, který obsahuje větší množství kyselin na úkor vlákniny. 

  • Jogurt

Vynikající zdroj bílkovin a vápníku. Ideální je sáhnout po jogurtu, který obsahuje živou bakteriální kulturu a může tak vašemu miláčkovi zlepšit trávení. Naopak se vyvarujte jogurtům s cukry, umělými sladidly a ideálně i s vyšším obsahem tuku. 

  • Kurkuma

Kurkuma neboli indický šafrán je koření vhodné i do psího jídelníčku. Kurkuma působí protizánětlivě a obsahuje silné antioxidanty. Má vliv především na zdraví kloubů - jak lidských, tak psích. 

profimedia-0102258252 Kurkuma | zdroj: Profimedia

  • Ovesné vločky

Opět vynikající zdroj vlákniny, díky své snadné stravitelnosti vhodný především pro starší psy, nebo chlupáče trpící zažívacími problémy. Ostatně ovesné vločky se dnes běžně přidávají do řady krmiv. Samozřejmě ale ovesnou kaši pro pejska nijak neochucujte a neslaďte, jak můžete být zvyklí ze svého jídelníčku. 

  • Sýr

Sýr je rovněž hezký způsob, jak pejskův jídelníček obohatit něčím z toho lidského. Mezi majiteli psů je oblíbený především sýr cottage, který obsahuje hodně bílkovin a vápníku. Také je pro vašeho čtyřnohého miláčka snadno stravitelný. Ovšem je třeba si dát pozor na jednu věc - podobně jako mezi lidmi, tak i mezi psy se najdou jedinci trpící intolerancí na laktózu. Postupujte proto opatrně a sledujte reakci vašeho pejska, když mu sýr dáte poprvé. 

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články