Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak chovat krmné šváby a nezamořit si byt

30. 6. 2021 – 8:19
0
Jak chovat krmné šváby a nezamořit si byt Chov krmných švábů je poměrně snadný | zdroj: Profimedia

Šváby chce mít doma dobrovolně jen málokdo. Pro terarijní chovatele je to však mnohem snazší a levnější způsob, než svému mazlíčkovi potravu pokaždé kupovat. Jak na chov krmných švábů tak, abyste si nezamořili byt?

Chov krmných švábů, kterými jsou v našich končinách zejména švábi argentinští, je překvapivě mnohem snazší než chov cvrčků. Museli byste se opravdu hodně snažit, abyste si je z chovu zanesli do bytu či domu. Mezi dvě hlavní výhody švábů argentinských totiž patří to, že neumí lézt po skle a množí se jen ve velkých koloniích. Stručně řečeno – neutečou vám a když, nemusíte se bát, že budete muset za pár měsíců řešit desinsekci.

Existují dva hlavní směry, jakým krmné šváby chovat – přírodní a čistě efektivní.

Přírodní způsob chovu je založený na tom, že švábům poskytnete podmínky blízké jejich přírodnímu prostředí. Chovnou nádrž, většinou skleněnou, jim vystelete rašelinou, přidáte pár větví, kamenů nebo kusů kůry jako úkryty. Výhodou je, že takové terárium může sloužit i jako dekorace, byť pro většinu lidí je to asi nepředstavitelné.

Efektivní způsob je založený na tom, aby s chovem švábů bylo co nejméně práce, přístup k nim byl co nejsnazší, nádoba se dobře čistila a nikde nic neplesnivělo. V takovém případě postačí plastová bedýnka, můžete klidně vynechat podestýlku, případně ji nahradit třeba novinovým papírem (i když ten vlhne, takže není úplně ideální) nebo nízkou vrstvou kokosových vláken. Jako úkryty poslouží ideálně plata od vajíček, postavená však svisle.

Protože jsou švábi argentinští subtropickým druhem, musíte zajistit vyhřívání nádrže na ideálně 28 °C. To můžete například pomocí topných podložek umístěných pod nebo vedle nádrže. Případně můžete krabici umístit na jiné, již vyhřívané terárium.

Základem je zajistit dostatečné odvětrávání, ideální je vytvoření velkého větracího otvoru na víku a jeho překrytí pletivem nebo tkaninou. Při volbě hustoty pletiva mějte na paměti, že šance na útěk je sice malá, ale proč to riskovat, že?

Dobře živený šváb = dobře živený mazlíček

Na prostor švábi nároční nejsou, naopak čím menší, tím lepší. I když vše má svou míru – většinou stačí box o velikosti 30x25x25 cm, případně o něco větší 40x30x30 cm. Do takto velkých nádrží je potřeba do startu chovu pořídit alespoň 50 dospělých jedinců. Někteří chovatelé ale doporučují minimálně 100 kusů, optimálně kolem dvou stovek. Samozřejmě s poměrem ve prospěch samiček.   

I když švábi vydrží bez vody a stravy klidně půl roku, a přesto se množí, tento způsob chovu si nezaslouží ani krmní švábi. Navíc šizením jejich stravy nic nezískáte, jen byste šidili své mazlíčky, pro které jsou určeni. Pravidelně proto na nízkou misku umisťujte potravu.

Servírovat jim můžete rostlinnou stravu ideální pro ještěrky, pochutnají si například na ovesných vločkách, granulích pro psy, mouce, škrobu nebo třeba strouhance. Součástí potravy by měla být i živočišná část, jinak hrozí, že se budou požírat navzájem. Z ovoce a zeleniny sáhněte třeba po jablcích, banánu, mrkvi, čínském zelí nebo cuketě. Mějte však na mysli, aby substrát neprovlhnul.

Důležitý je také dostatek vody, nejlépe v podobě vodního rosolu.

Jen pozor, chov švábů má i svá úskalí, a to v podobě možné alergické reakce nebo přímo alergie. Tu může způsobovat nejen přímý styk se šváby, jejich výkaly a obranným sekretem, ale pobyt v jejich přítomnosti. Náchylní ke vzniku alergické reakce jsou zejména atopici a astmatici.

Zdroje:  Vlastní , svabargentinsky.cz , svabi.estranky.cz

Nejnovější články