Načítání obsahu, prosím počkejte

JAHODY PRO PEJSKY: Mohou psi jíst jahody jako svačinu?

11. 7. 2023 – 13:22
0
JAHODY PRO PEJSKY: Mohou psi jíst jahody jako svačinu? zdroj: psy.pl

Mnoho páníčků v období léta zajímá, zda pes může jíst jahody. Tyto chutné, výživné plody jsou přítomny na lidských stolech, ale co psi? Uvidíme, jestli jim taková pestrost výživy neublíží!

S koncem zimy přichází čas jahod. Kdo je nemá rád? Červené ovoce s jedinečnou chutí, která nám připomíná léto, má téměř každý domov! Dají se jíst nejen jako samostatné jídlo - jsou ideálním doplňkem do jogurtu, složkou koktejlů, dortů, želé... Můžeme se o toto sladké ovoce podělit i s naším mazlíčkem? Může s námi pes jíst jahody?


Co obsahují jahody?

Jahody jsou ovoce, které se skládá z 90 % z vody a malého množství cukru a dalších látek. 100 gramů těchto plodů obsahuje pouze 33 kalorií. Červené pochoutky obsahují také cenné antioxidanty, které působí protirakovinně, a velkou dávku vitamínu C - několikanásobně více než pomeranč! Pektiny přítomné v jahodách podporují činnost střev a organické kyseliny - metabolismus. Díky tomu mohou tyto plody chutnat při hubnutí lidem s nadváhou. Avšak příliš mnoho těchto plodů snědených najednou může mít silné projímavé vlastnosti.

Co ještě jahody obsahují? Jsou cenným zdrojem:

  • Vitamíny skupiny B
  • Foláty
  • Vitamín A
  • Vitamín D
  • Vitamín E
  • Fosfor
  • Vápník
  • Draslík
  • Hořčík
  • Měď
  • Mangan

A to je jen část seznamu! U lidí má konzumace jahod pozitivní vliv na nervový systém a podporuje svalový tonus nebo činnost srdce, jater a ledvin. Díky nízkému glykemickému indexu jsou jahody také ideální svačinkou pro diabetiky. 

Všechny tyto výhody způsobují, že lidé v období léta rádi sáhnou po těchto sladkých plodech. Ale co naši domácí mazlíčci? Může váš pes jíst jahody?


Jahody ve stravě psa. Může pes jíst jahody?

Mnoho domácích čtyřnožců lákají šťavnaté a sladké jahody. A to velmi dobře! Toto ovoce je pro nás stejně zdravé jako pro naše pejsky. Jahody neobsahují žádné sloučeniny, které by byly pro psy toxické, a vláknina a antioxidanty v nich obsažené mají na organismus domácích mazlíčků blahodárný vliv. Pokud náš pes není na jahody alergický, můžeme mu je podávat.

 

Obrázek zdroj: psy.pl

 

Jak často bychom měli dávat svému psovi jahody?

Může pes jíst jahody často a ve velkém množství? Stejně jako každé ovoce by se i jahody měly psovi podávat s mírou. Příliš velká porce tohoto sladkého ovoce bohatého na vlákninu může skončit průjmem nebo bolestmi břicha. Měly by být spíše doplňkem než základem psí stravy, stejně jako veškerá zelenina a ovoce, které nejsou pro domácí zvířata toxické. Nezapomínejte, že váš pes je masožravec a je závislý na bílkovinách živočišného původu, například ve formě BARF diety nebo hotových krmiv.

 

Může pes jíst zpracované jahody?

Jahody podávané psovi do misky by měly být důkladně omyté a bez stopek. V závislosti na velikosti vašeho zvířete můžete ovoce nakrájet na menší kousky, aby se jimi pes neudusil. Nedávejte svému psovi jahody posypané cukrem, smíchané se smetanou nebo ve formě mléčného koktejlu. Takovéto přísady, ačkoli jsou velmi chutné, mohou vašemu zvířeti vážně ublížit! Konzervované jahody nebo jahody v sirupu také nejsou pro vašeho psa zdravé kvůli vysokému obsahu cukru a konzervačních látek.

Pokud chcete svému psovi připravit jahodový dezert, můžete tyto plody smíchat s jinými - melounem, banánem, jablkem - nebo je rozmixovat na hladkou pastu, nasypat do kornoutu a zmrazit. Mražený jahodový dezert je lahodná svačinka, kterou můžete svému psovi dopřát v horkém letním dni! Malé kousky jahod mohou být také zajímavou a chutnou odměnou pro vašeho psa při výcviku.

Zdroje:  psy.pl

Nejnovější články