Načítání obsahu, prosím počkejte

Proč se psi vrhají na každé jídlo, jako by týden nejedli?

3. 8. 2020 – 11:52
0
Proč se psi vrhají na každé jídlo, jako by týden nejedli? Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Jakmile naplníte misku, váš pes se na ni vrhne a kolikrát ani nepočká, než ji snesete na zem. Poté, co ji rychlostí světla vyluxuje, by si klidně dal další přídavek. Možná dva, tři… Proč psi tak hltají a hladově působí i ti, kteří jsou řádně živení?

Otázka, zde psovi stačí množství potravy, které mu dáváte, trápí nejednoho chovatele. Většina čtyřnohých miláčků totiž misku obrazem sní a je schopno do několika minut hladově vyhlížet další nášup. I když to tak nevypadá, jde o zcela normální psí chování.

Psi prostě od doby, co začali žít s člověkem, pokračují ve snaze získat další a další potravu. Hluboko v genech, zděděných ještě po divokých předcích, mají uloženo, že by měli jíst, dokud je potrava k dispozici. A když páníček dává, vědí, že nemá zásobu jen na jednu misku. Zvlášť, když třeba vidí obří pytel granulí.

Při domestikaci psů hrála roli i jejich úspěšnost v manipulaci s lidmi. Vědí přesně, jak se zatvářit a na jakou strunu zahrát, aby dostali další jídlo, případně něco lepšího na zub.

Pokud však máte pejska z útulku, nebo víte, že si prošel v minulosti nějakými útrapami, může jít podle některých teorií i o vzpomínky na dny, kdy skutečně hladověl. Mějte proto s takovým pejskem trpělivost a snažte se ho ujistit, že potravy bude mít nyní už vždycky dost. Jen tedy pozor, aby se péče o psychickou pohodu vašeho psíka nezvrhla v náběh na obezitu.

Pokud jste ale zaznamenali náhlou a nezvyklou žravost vašeho psa, který jinak jedl zcela v normě, zvažte návštěvu veterináře. Může jít o zdravotní problémy, například o počátky nemocí, jako je diabetes, Cushingův synrom, poruchy štítné žlázy nebo slinivky. A ty není radno podceňovat.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články