Načítání obsahu, prosím počkejte

Co dělat, když březí fenka nechce jíst

29. 4. 2022 – 8:07
0
Co dělat, když březí fenka nechce jíst I fenky trpí těhotenskou nevolností | zdroj: Profimedia

Období březosti je pro fenky po všech stránkách náročné, zejména pokud čekají velký počet štěňat. Velkou péči bychom jim proto měly věnovat zejména co se týká vyvážené a kvalitní stravy. Co když však březí fenka přestane jíst?

Možná to někoho překvapí, ale i fenky mohou v počátcích březosti trpět těhotenskými nevolnostmi a ztrátou chuti. Začínají se u nich projevovat obvykle po prvních třech týdnech březosti. Někdy - stejně jako u žen - to bývá i jedním z příznaků těhotenství. Mohou trpět jak přímo nevolností a zvracením, tak ztrátou chuti. Není však běžné, aby březí fenky zvracely déle než den. V takovém případě raději zvíře vezměte k veterináři.

Podle ztráty chuti k jídlu a úplného odmítání jídla můžete poznat i blížící se porod. Zvířata často přestanou jíst 12 až 24 hodin před vrhem. Blíží-li se tedy termín narození štěňat a všímáte si i jiných náznaků, do jídla fenku nenuťte. Příroda dobře ví, co a proč dělá. Jen se ujistěte, že má dostatek vody a nedojde u ní k dehydrataci. 

Méně pohybu a kvalitní strava

Pokud se však fenka nachází uprostřed březosti, která trvá zhruba 65 dní, může být nižší chuť k jídlu daná i menším pohybem. S břichem plným štěňat už ani ta sebeaktivnější fenka nemůže běhat jako dřív, těhotenství tělo vysiluje a zvíře musí často odpočívat. Příjem kalorií proto nemusí být tak vysoký. Zato však tyto kalorie musí být o to kvalitnější. 

Pomineme-li zdravotní důvody - které se nevyhýbají ani březím fenám - bývají zpravidla období nechutenství jen krátkými epizodami souvisejícími s hormonálními změnami. Ve chvíli, kdy se tělo opět srovná, to zvíře často dožene a budete mít pocit, že sní krmení i s miskou. V takovém případě je důležité dát mu prostor najíst se dosyta. Obecně totiž platí, že na každé štěně by mělo vycházet 25procentní příjmu kalorií. 

Chuť k jídlu můžete u psů i zkusit povzbudit. Například kvalitnější stravou bohatou na bílkoviny a zdravé tuky, častějším podáváním menších porcí a samozřejmě dodržováním denní rutiny. Můžete zkusit také jídlo podávat po klidnější procházce, během níž fence pravděpodobně vyhládne.

Zdroje:  Vlastní , animalwised.com

Nejnovější články