Načítání obsahu, prosím počkejte

Chcete ochránit nábytek před kočkou? Zvolte správný typ škrabadla!

25. 8. 2020 – 12:53
0
Chcete ochránit nábytek před kočkou? Zvolte správný typ škrabadla! zdroj: Pixabay.com

Kočka domácí je šelma každým coulem a škrábání je základní instinktem, který v ní dřímá, i když žije celoročně v bytě. Proč je škrabadlo pro kočky tak nepostradatelné a jak vybrat to pravé?

Škrabadlo pro kočky je středobodem každého kočičího království. A nejen kvůli zábavě a broušení drápků. Kočky jsou totiž výrazně teritoriální zvířata a své území si potřebují značkovat, ačkoliv žijí mezi čtyřmi stěnami. A právě škrabadlo jim slouží jako náhrada stromu, na který umisťují své vizuální a pachové značky pomocí drápků a feromonových žlázek mezi nimi.

Jak vybrat kočičí škrabadlo?
Kočky jsou tvorové mazliví, rozmarní a svéhlaví. A rozhodně nevezmou za vděk každým škrabadlem, které před ně postavíte. Pokud nevyhovuje jejich preferencím, okázale ho ignorují a upřou pozornost svých drápků třeba na vaše oblíbené křeslo. Jak ale vybrat to pravé škrabadlo? Klíčová je poloha škrabací plochy. Vypozorujte u své domácí šelmy, zda dává přednost škrábání vertikálnímu či horizontálnímu. Podle toho pak vyberte škrabadlo v podobě kočičího stromu, koberce nebo obyčejného sloupku.

Důležitá je tloušťka lana
Samozřejmostí je pak odolný materiál, ideálně sisalové lano, které v kočičích očích perfektně imituje kůru stromů. Kvalitní škrabadla jsou omotaná sisalovým lanem pevně, bez mezer, a tlustá jsou minimálně 10 mm. U stojacích škrabadel je pak důležitá i stabilní základna, která se nekymácí a během kočičího dovádění se ani nehne.

Co kočka, to jiné škrabadlo
V žebříčku oblíbenosti škrabadel jasně vedou kočičí stromy. Šelmy si na nich nejen zbrousí drápky, kukaně jim slouží jako místo pro číhání a lenošení, šplháním po jednotlivých patrech se zase báječně vyřádí. Škrabací koberce naopak ocení kočky, které si rády drápky upravují ve vertikální poloze. Vždy ale platí, že škrabací plocha by měla být alespoň dvakrát tak velká jako kočka, aby se na ní váš mazlíček mohl pohodlně natáhnout. Máte-li doma teprve malé kotě, naučte ho nejdříve na menší sloupkovité škrabadlo, které mu bude v prvním roce života bohatě stačit.

A kam takovou hračku pro kočku umístit? Samozřejmě záleží na dispozicích vašeho bytu, ideální je roh nebo volný prostor, které bude mít kočka jen a jen pro sebe. Dobré je také škrabadlo umístit dostatečně daleko od ostatních kusů nábytku, který by se mohl stát součástí kočičích her.

Zdroje:  Inzerce

Nejnovější články