Načítání obsahu, prosím počkejte

Pět nejlepších evropských pláží pro rok 2022

Pět nejlepších evropských pláží pro rok 2022 zdroj: Pixabay

Co dělá pláž výjimečnou? Může to být zajímavý geologický původ, netradičně zbarvený písek nebo jedinečná scenérie. Všechny však pojí skvělý pocit těch, kteří si na ně přišli odpočinout. Chtěli byste takovou pláž poznat? Tak se podívejte na seznam pěti nejlepších v Evropě pro tento rok.

1. Stiniva na ostrově Vis 
Chorvatská pláž Stiniva sbírá ocenění i obdiv každého, kdo na ni zavítá. Romantická zátoka vznikla zhroucením stropu jeskyně a je chráněna jako mimořádný geomorfologický přírodní výtvor. Obklopují ji skaliska a díky svému původu má netradiční kruhové skalnaté sevření. Moře je tu průzračně čisté a působivé útvary skal můžete pozorovat i pod hladinou. Jsou plné převisů a jeskyň. Nalákali jsme vás? Tak si zadejte „dovolená Chorvatsko“ třeba do vyhledávače dovolených na Skrz.cz a jeďte. Na ostrov Vis se snadno dostanete trajektem třeba ze Splitu.

2. Navagio na Zakynthosu
Pašerácká zátoka, jak se Navagio přezdívá, je snad nejznámější řeckou pláží. Najdete ji na ostrově Zakynthos, který se chlubí krásně azurovým mořem kolem celého svého pobřeží. S bílými skalisky tvoří idylický kontrast, který si užijete nejen na této nejslavnější pláži, ale na celém ostrově. Navagio láká především vrakem lodi, který se stal její ozdobou. Dostanete se k němu pouze po moři, což berte jako výhodu, protože právě z mořské hladiny si užijete pohled na Zakynthos nejvíce. Když jsme u pěkných výhledů, většina ikonických fotek pláže Navagio vzniká z vyhlídky v severozápadní části ostrova, tak se tam nezapomeňte podívat.

3. Playa Jardín na Tenerife 
Černé pobřeží, obestřené z jedné strany blankytně modrým mořem a z druhé tropickou zahradou, si získá každého návštěvníka španělského ostrova. Jemný tmavý písek v tomto objetí ještě lépe vyniká a podívaná je to nádherná. Pláž najdete na severu u města Puerto de la Cruz a dostanete se na ni procházkou přes zahradu s vodopády, pestrými květy a jezírky. Jestli vám takový popis připomíná ráj, nejste od pravdy daleko. Pozvolný vstup a klidné moře jsou už jen příjemným doplněním této idylky.

4. Tropea v Itálii
Na vaše poklidné chvíle na pláži bude dohlížet malebné město tyčící se na skále přímo nad ní. Právě tato scenérie, průzračné moře a jemný bílý písek jsou důvodem, proč je Tropea hvězdou kalábrijských pláží. Pravidelně se také umisťuje v žebříčku těch nejkrásnějších v Evropě. Pobřeží lemují skalní útvary a jeskyně. Na rozdíl od jiných pláží tu jsou nadšení i milovníci historie. Jednu pamětihodnost vidí hned nad hladinou moře, tedy kostel Santuario di Santa Maria dell’Isola, který je umístěn na skalnatém útesu, a plno dalších poznají při procházce po městě.

5. Red beach na Santorini
Zmínili jsme se, že černou pláž můžete vidět na Tenerife, ta ale není jedinou v Evropě.. Díky svému sopečnému původu se černými pobřežími můžeme pochlubit ještě třeba Santorini. Jako proslulý romantický ostrov se symbolicky pyšní i další raritní pláží, a to červenou. Na mapě ji najdete pod názvem Kokkini Paralia, ale častěji se jí říká anglicky Red beach. Červenou barvu má písek i skály, které pláž obklopují. Se zářivě modrou až tyrkysovou hladinou moře tvoří působivou paletu, kterou jinde budete hledat těžko.

Zdroje:  Inzerce

Nejnovější články