Načítání obsahu, prosím počkejte

Malé dítě a pes v jedné rodině: Jde to dohromady?

27. 1. 2022 – 11:49
0
Malé dítě a pes v jedné rodině: Jde to dohromady? zdroj: Pexels

Obáváte se soužití psa a malého dítěte v jedné domácnosti? Máme pro vás několik modelových příkladů, ze kterých se můžete poučit.

1) Pořízení psa k dětem
Jde o nejčastější situaci, která v rodinách nastává. Často na přání dětí bývají do rodin pořizována štěňata. O tom, jak „úspěšné“ následné soužití bude, rozhoduje mnoho faktorů. Zásadní je ale věk dětí.
Pokud jde o děti do deseti let, rovnou zapomeňte na to, že by péči o psa zvládly. S menšími plemeny možná dojdou večer na procházku. Jinak ale bude na rodičích, aby zajistili psovi odvoz k veterináři, nákupy krmiva a další nezbytnosti. Stejně tak ve chvíli, kdy něco nepůjde zcela podle plánu, řešení bude na rodičích.

U větších dětí pak podmiňte pořízení psa tím, že část povinností již vezmou na sebe. A dohlédněte na to, že tomu tak skutečně bude.

2) Pes a batole
V případě miminka je zásadní, aby se obě „mláďátka“ dokázala sžít. V každém případě platí, že se malé dítě nikdy nenechává s pejskem o samotě. Pes v milující rodině nikdy nebývá agresivní. Dítě ho však může zatahat za chlupy nebo ocas. V takových situacích by se pes mohl instinktivně bránit a dítěti ublížit. Nejde však o chybu pejska ani batolete, ale o chybu rodičů.

Bojíte se toho, že s malým dítětem péči o psa nezvládnete? Vše se dá skvěle kombinovat. Společně budete vyrážet na procházky. Pořiďte si kvalitní kočárek Cybex, který vás na cestě nezradí. Nikdy ale psa nepřivazujte ke kočárku a nenechte ho se v kočárku vozit! Stejně tak by batole nemělo lézt pejskovi do pelíšku. Zkrátka všem nastavte jasné mantinely.

3) Děti a velká psí plemena
U větších plemen by měl být samozřejmostí jejich výcvik. Nejen díky tomu budete mít jistotu, že se pes bude k dítěti chovat ohleduplně a soužití bude bezproblémové. Na procházkách nesvěřujte vodítko dětem, psa by měl mít pod kontrolou vždy dospělý člověk.

4) Máte psa a čekáte miminko
Pokud je pejsek nedílnou součástí vaší rodiny, do které nově přibude miminko, neměli byste takovou situaci podcenit. Je zcela zásadní, aby pejsek neměl pocit, že mu dítě sebere pozornost, na kterou byl zvyklý. Tento fakt by totiž mohl narušit jeho budoucí vztah k dítěti.

Pejsek musí dítě přijmout jako nového parťáka do rodiny, nikoliv jako hrozbu svého „postavení ve smečce“.

5) Úmrtí pejska v rodině s dětmi
Nedílnou součástí života je bohužel také smrt. Přijde den, kdy vás čtyřnohý přítel opustí. Menší děti mohou mít problém takovou situaci pochopit. Nelžete jim a vysvětlete jim, co se stalo. A to i v situacích, kdy pejsek umře nepřirozeně.

Místo toho, abyste dítěti nalhávali, že pejsek odešel na výlet nebo bydlí u jiné rodiny, je lepší přesně popsat skutečnost, kterou dítě snáz přijme. Nebojte se dítě nechat truchlit. Děti jsou velmi učenlivé a pravda jim jedině pomůže překonat bolest. A až přijde správný čas, bude celá rodina o to lépe připravena na nového společníka, který vám opět bude dělat radost.

Tagy:  inzerce
Zdroje:  Inzerce

Nejnovější články