Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak krmit kočku, aby se vyhnula nedostatečnému příjmu potravy?

Jak krmit kočku, aby se vyhnula nedostatečnému příjmu potravy? zdroj: Pixabay.com

O nevhodném stravování koček se mluví poměrně často. Převažují však především články o kočičí obezitě. Přitom se stává, že mazlíček trpí nedostatečným příjmem potravy, což pak také může vést k řadě zdravotních problémů včetně obezity. Podívejte se, jak krmit kočku, aby měla vše potřebné.

Myslete na to, že se kočičí metabolismus v průběhu let mění

Aby měla vaše kočka správnou životosprávu, je nutné myslet na to, že potřeby jejího těla a rychlost metabolismu se v průběhu jejího života mění. To má vliv především na to, jak často byste jí měli během dne podávat krmivo.

V kotěcím věku je metabolismus nejrychlejší, a tak je vhodné krmnou dávku rozdělit až na 10 malých porcí. Po prvním roce života pak metabolismus výrazně zpomaluje, krmnou dávku tak rozdělte do 5-6 porcí denně. V seniorním věku, kdy již kočka přestává být tolik aktivní upravte dávkování krmiva na 5-6 porcí denně.

Základem je správná skladba stravy

Při výběru krmiva pro vaši kočku pamatujte na to, že kočka je predátor a především masožravec, měli byste tak vybírat krmivo s vysokým obsahem bílkovin. V ohledu na přípravu jídla a jeho skladování jsou velmi oblíbená suchá krmiva ve formě granulí, následují krmiva vlhká ve formě konzerv a praktických kapsiček.

U kapsiček a konzerv nemusíte tolik hlídat denní příjem vody kočky. Další výhodou je, že jsou vhodné i pro kočky starší, které mohou mít poškozený chrup nebo v době rekonvalescence. Nejenže jsou většinou dobře stravitelné, ale i vysoce aromatické, což kočku k jídlu naláká. Navíc můžete vybírat z řady příchutí, o čemž vás přesvědčí i bohatá nabídka na stránce kapsičky pro kočky - Fera24.cz.

Ideální poměr bílkovin, tuků a sacharidů ve stravě je pak rozdílný dle konstituce a aktivity kočky, obecně se však doporučuje, aby bílkoviny činily 25-40 % denní stravy, tuky 20-40 % denní krmné dávky a maximálně 35 % sacharidů.

Dodržujte dávkování doporučené výrobci, ale…

Na každém krmivu naleznete doporučené dávkování do výrobce, ke kterému byste samozřejmě měli přihlížet. Na druhou stanu musíte pamatovat na to, že každá kočka je jiná a je nezbytné této skutečnosti denní krmnou dávku přizpůsobit. Většinou se udává, že dospělá kočka by měla denně přijmout 125-300 g krmiva, vhodnější je však dávkování podle energetické hodnoty.

V ohledu na energetickou hodnotu krmiva byste kočce měli podávat denně jídlo, které odpovídá 50-80 kcal na každý kilogram její váhy, v závislosti na její denní aktivitě.

Tak jako u počtu denních dávek krmiva, pak platí, že i v určitých situacích je nutné dávku krmiva zvýšit. V případě, že je kočka březí navyšte denní dávku o 25 % a více, jestliže již kočka kojí je nezbytné výrazně příjem krmiva navýšit, a to až o 200 %.

Jak poznáte, že kočičce něco chybí?

Zdá se vám, že se srst vaší kočičky neleskne jako dřív nebo se jí třepí drápky, i když krmíte kvalitním krmivem? Podívejte se na doplňky stravy, které nabízí třeba chovatelské potřeby - Fera24.cz, jež vám s jejich výběrem poradí.

Tagy:  inzerce
Zdroje:  Inzerce

Nejnovější články