Načítání obsahu, prosím počkejte

Užovka: Nenáročný had pro začátečníky

5. 12. 2019 – 12:45
0
Užovka: Nenáročný had pro začátečníky Užovka červená | zdroj: Pixabay

Existuje celá řada hadích druhů, které lze chovat v teráriích. Těch vyloženě vhodných pro začátečníky ale není zase tolik. Užovka červená, neboli Pantherophis guttatus (chovatelé ji někdy láskyplně nazývají guttáta či gutka) je jedním z nich, proto patří mezi nejčastější domácí mazlíčky z řad plazů. O jakého hada ale vlastně jde a co od něj můžeme čekat?

Pochází z jižních oblastí Severní Ameriky, kde obývá východní pobřeží kontinentu od New Jersey, přes Floridu a Utah až po severní Mexiko. V USA je známá jako corn snake - patrně proto, že její hlavní potravou jsou hlodavci. V okolí kukuřičných skladišť a polí je tak vždycky dost nejen myší, ale i těchto hadů.

Užovka červená není jedovatá a pro člověka je v podstatě neškodná, naopak mu svým lovem hlodavců pomáhá. Když už člověka kousne, nejde o nic vážného a leknutí je kolikrát horší než nepatrná bolest způsobená jejími drobnějšími zuby. Ostatně, svou kořist loví dušením, nikoliv zuby.

Už její jméno nám prozrazuje, že je obvykle červeně zbarvená, existují ale i jiné barevné varianty. Kresbou jsou tmavší, výrazně ohraničené flíčky, zespodu bývá bílá s šachovnicovou kresbou. Podle míry červeného zbarvení tak může kresba skoro zanikat, či naopak vystupovat až tak, že si v první chvíli nejsme jistí, zda nejde o úplně jiný druh.

Poměrně často se objevuje amelanismus, který zase dále ovlivňuje barvu. Kombinací různých přirozených i amelanistických zbarvení dosáhli chovatelé snad 20 obecně uznávaných barevných variant. Blíže se na ně podíváme někdy příště.

Po jídle nerušit

Měří 140–200 cm, dožívá se obvykle cca 15 let. Má klidnou a mírnou povahu, také proto patří mezi vůbec nejrozšířenější hady chované v zajetí. Zůstává ale samozřejmě predátorem, proto je potřeba ji krmit odpovídající kořistí. Patří mezi tu většinu hadů, co nepotřebuje žrát příliš často, dospělému hadu stačí 3 myši za měsíc, mladým hadům vyhovují ob týden myší holátka.

Po nažrání užovka asi 3 dny tráví a neměla by při tom být vyrušována. Jinak je užovka červená noční had, který přes den většinou spí. Někteří chovatelé se mu proto snaží otočit režim umístěním terária do tmavší místnosti a rozsvěcením žárovky v noci.

Terárium jí stačí o velikosti 120 x 60 cm. Vystláno by mělo být směsí písku a rašeliny, případně hoblinami. Jako u většiny ostatních hadů je potřeba terárium vyhřívat, obvykle žárovkou, na zhruba 25 °C přes den. Had by měl mít k dispozici pod topným tělesem kámen, na kterém se může vyhřívat. Tento had ocení i různé větve a podobné prvky, ve kterých může prolézat a schovávat se.

Svléká se jednou měsíčně

Důležitá je větší miska s vodou. Užovka se do vody celá stočí a odpočívá tak. Nízká vlhkost v teráriu může vést ke kožním problémům. Ty nejlépe odhalíme tak, že když se užovka svléká, měla by kůže zůstat v celku a nebýt potrhaná či děravá. Svlékání probíhá zhruba jednou za měsíc a nemělo by začínajícího chovatele zaskočit. Had jako by zešedne a zakalí se mu oči, celý proces trvá zhruba týden. Při svlékání užovka špatně vidí a je podrážděná, měla by proto mít naprostý klid a možnost se schovat.

Chov hadů obecně je trochu náročnější, než třeba chov hlodavců. Mají svá specifika a nejsou to žádní velcí mazlíčci - ovšem oddaní fanoušci užovek červených vědí, že umí vyhledávat lidskou společnost a ráda se nechá nosit obtočená na rukách či za krkem. Pokud vás ale tito fascinující tvorové lákají a nemáte s nimi ještě žádné zkušenosti, pak je plazí slečna gutka vaší jasnou volbou.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články