Načítání obsahu, prosím počkejte

Barfování – výhody syrové potravy pro psy

4. 12. 2023 – 15:01
0
Barfování – výhody syrové potravy pro psy zdroj: Tisková zpráva

Od přelomu tisíciletí došlo v oblasti krmiv pro psy k výrazným změnám, mnozí pejskaři se tak v současné nabídce krmiv ztrácí. Chcete-li svému pejskovi dopřát krmivo, které obsahuje vše potřebné, aby se váš pes cítil dobře a zůstal dlouhá léta fit, měli byste se seznámit se syrovou potravou B.A.R.F..

Co je B.A.R.F.?

B.A.R.F. (Bones and Raw Food) je stále oblíbenějším stylem stravování pro naše pejsky, který označuje krmení syrovou potravou. Základem pro kvalitní BARF pro psy je maso, kosti a vnitřnosti. Pro vyvážení krmné dávky se dále může přidávat zelenina, ovoce, bylinky, vývar či různé oleje a doplňky. Občas se přidává třeba vajíčko či další prvky. Hlavní výhodou je právě variabilita a vyváženost BARFu. Díky tomu máte jistotu, že váš parťák získá nejen bílkoviny, zdravé tuky a sacharidy, ale i potřebné minerály a vitamíny. Zároveň platí, že ten nejkvalitnější barf pro psy může obsahovat i probiotika a kloubní výživu.

Jaké výhody přináší BARFování?

Pejskaři často volí pro své pejsky BARF, aby předcházeli vzniku potravinových alergií, ale i z toho důvodu, že psí trávení funguje jinak než to lidské a syrová potrava je pro ně přirozenější. Jak již bylo popsáno výše, syrové ingredience jsou pro psa lépe stravitelné, a díky tomu pejsek z jídla získá skutečně to, co potřebuje. Ve výsledku to poznáte vždy na stolici, která po BARFu bývá zpravidla menší a pevnější než po granulích.

Na co si dát pozor při přípravě syrové potravy pro vašeho psa?

Než se rozhodnete, že váš pejsek přejde na syrovou potravu BARF, měli byste pamatovat na některá úskalí tohoto krmení. Pokud jste doposud svého psa nekrmili BARFem, krmivo pro něj může z počátku být hůře přijímané, vzhledem na rozdílnou konzistenci a ingredience, které BARF obsahuje.

BARF stravování může být časově náročnější než krmení běžnými krmivy. Pokud byste se totiž pejskovi rozhodli připravovat krmivo svépomocí, musíte pamatovat na to, že maso je třeba předmrazit, abyste zničili případné parazity. Pozor si pak dejte na správný poměr živin v krmné dávce. Dbejte také na správnou vyváženost Omega 3 a Omega 6.

Je důležité se také neustále vzdělávat, abyste věděli, jak správně vašemu pejskovi namixovat krmnou dávku tak, aby byla vyvážená. Není potřeba mít vyváženou každou dávku zvlášť, pejsek by měl ale v průběhu celého měsíce dostat průřez různými částmi zvířete / zvířat (krůta, kráva, králík..), jako například – žaludek, dršťky, svalovina, kosti atd.

Jak přejít na BARF?

Pokud přemýšlíte, že byste začali svému pejskovi podávat BARF potravu, pamatujte na to, že přechod z běžného krmení musí být postupný. Neznamená to však, že byste pejskovi postupně do granulí nebo konzerv přidávali více a více syrových surovin. Jde spíš o to, abyste pejskovi podávali lehce stravitelná masa a další ingredience, než si pejsek přivykne.

Vlastní přivykání novému typu potravy je pak značně rozdílné zejména podle věku a dosavadních návyků pejska. U štěňat tak může přivykání trvat 14 dní, u dospělých psů pak i měsíc.

Jaký je doporučený poměr masa, kostí, zeleniny a dalších složek BARF stravy?

Ať už se rozhodnete připravovat pejskovi BARF doma svépomocí nebo jej kupovat, Měli byste vědět, že v krmné dávce, která by měla mít hmotnost asi 3 % ideální váhy psa (toto je vysoce individuální a musíte především průběžně sledovat kondici), by se měla vyskytovat svalovina asi v 55 %, kostí 20 %, 10 % vnitřností, zbytek pak může tvořit vhodná příloha. Poměry se mohou lišit v závislosti na věku a fyzické aktivitě psa. Ideální tak je spolehnout se na profesionály, kteří mají se skladbou BARF krmiv bohaté zkušenosti.

Tagy:  inzerce
Zdroje:  Inzerce

Nejnovější články